נהגים רבים מקבלים דוחות או מעורבים בתאונות דרכים ועקב כך מתעוררות שאלות רבות של כיצד כדאי להם לפעול כדי לטפל בבעיה או לצמצם נזקים. בפרק זה נתייחס לשאלות נפוצות בתחום התעבורה שיתכן בעקבות התשובות לשאלות יתאפשר לכם לטפל בבעיה בצורה הטובה ביותר.
חשוב לציין שבמידה וישנה שאלה שאין עליה תשובה כאן או התשובה קיימת אולם אינה מספקת תמיד יש לכם אפשרות לחייג לעו"ד גל מוטאי לטלפון 050-2266882.
אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי ואינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.
ניתן להגיש בקשה להמיר דוחות באזהרה למרכז פניות נהגים של משטרת ישראל. בנהלי משטרת ישראל להמרת דוח באזהרה קיימים תנאים מחמירים וחשוב לדעת אותם לפני הגשת הבקשה.
לצפייה בתנאים המפורטים להגיש בקשה להמיר דוח באזהרה מוזמנים לעיין במאמר: המרת דוח באזהרה
ניתן לפנות למרכז פניות נהגים ב–3 דרכים:
א) באמצעות חיוג לטלפון 9666*
ב) באמצעות דואר לכתובת:
מרכז פניות נהגים ארצי
ת.ד 120 פ"ת 49100
ג) אתר אינטרנט: מרכז פניות נהגים ארצי
השאלה היא מה המידע שאתם מעוניינים לקבל? אם מדובר במידע על דוחות שהתקבלו לאחרונה ניתן לחייג למרכז פניות נהגים של משטרת ישראל לטלפון 9666*. אם מדובר במידע לגבי דוחות ישנים ניתן להגיע לתחנת המשטרה הקרובה למקום המגורים ולבקש הרשעות תעבורה.
האפשרויות תלויות בסוג הדוח.
במקרה של דוח אזהרה, אין אפשרויות פעולה כלשהן.
במקרה של דוח קנס קיימות כמה אפשרויות :
1. להגיש בקשה להמיר את הדוח באזהרה במידה והנהג עומד בקריטריונים המחמירים של המשטרה ישראל. (ראה שאלה מספר 1)
2. במידה והנהג לא עמוד בקריטריונים להמרת דוח באזהרה, אם קיימת עילה חזקה לביטול הדוח, ניתן להגיש בקשה לביטול הדוח תוך 30 ימים מיום קבלת הדוח למרכז פניות נהגים של משטרת ישראל.
3. במידה ואין עילת ביטול דוח והנהג לא עומד בקריטריונים להמרת דוח באזהרה, ניתן להגיש בקשה להישפט תוך 90 ימים מיום קבלת הדוח. במקרה זה באפשרות הנהג להוכיח את חפותו במידה והוא סבור כי לא ביצע כל עבירה.
4. לשלם את הקנס תוך 90 ימים מיום ביצוע העבירה.
חשוב להבהיר: לנוכח העובדה כי קיימת בצידה של כמעט כל עבירה נקודות, מומלץ מאד מיד עם קבלת הדוח לפנות לייעוץ של עורך דין מומחה בתעבורה כדי לבחון את חוקיות הדוח ואת אפשרות ביטול הדוח או הנקודות. נכון שהליך כזה הוא בדרך כלל יותר יקר מסכום הקנס המקורי, אולם ההליך הוא כדאי עבור הנהג משום שכך ניתן לשמור על רישיון הנהיגה שלכם. (אין לשלם דוח ללא קבלת ייעוץ מעורך דין מומחה)
טל להתייעצות: 050-2266882 – עו"ד גל מוטאי.
במקרה של דוח הזמנה לדין וכתב אישום, האפשרות היחידה היא להגיע לבית המשפט במועד שנקבע לכם. חשוב לשים לב כי בכל מקרה שנהג מקבל הזמנה לדין וכתב אישום, רישיון הנהיגה שלו בסכנת פסילה ולכן כדאי מאד לפנות לייעוץ וייצוג של עורך דין על מנת לשמור על רישיון הנהיגה שלכם.
למאמר מפורט כיצד לשמור על רישיון הנהיגה שלכם עם טיפים חשובים: המדריך לשמירה על רישיון הנהיגה
כאשר רוצים לשלם קנס מקורי ישנן כמה אפשרויות :
א. ניתן לגשת עם הודעת תשלום הקנס לסניף דואר הקרוב למקום מגוריכם ולשלם את הקנס.
ב. ניתן להיכנס לאתר אינטרנט ממשלתי "תשלום קנסות" ולשלם את הקנס: תשלום קנסות תעבורה – אתר הממשלה
חובה לשמור ברשותכם את אישור התשלום.
חובת התשלום היא, עד 90 ימים מיום קבלת הדוח, לאחר 90 ימים כבר לא ניתן לשלם את הקנס המקורי אלא ניתן לשלם את הקנס בתוספת ריביות על פי חוק בהתאם לתקופת האיחור בתשלום, מול מרכז לגביית קנסות.
ניתן לפנות למרכז לגביית קנסות בטלפון 35592* ולשלם באמצעות כרטיס האשראי או לאתר האינטרנט הממשלתי
התשובה מצויה בשאלה מס' – 6.
ניתן להגיש בקשה לביטול דוח תנועה תוך 30 ימים מיום קבלת הדוח. בקשה כזו ניתן להגיש רק כאשר האדם שקיבל את הדוח מחזיק בראיה חזקה מאד המוכיחה את חפותו (ראיה שלא ניתנת לפרשנות ולא טענה של הנהג). את הראיה חובה לצרף למכתב ולשלוח למרכז פניות נהגים של משטרת ישראל בואר רשום. חובה עליכם לשמור את כל ההעתקים ברשותכם כולל אישור שליחת המכתב בדואר רשום.
ראשית חשוב להבהיר כי ניתן להגיש בקשה להישפט תוך 90 ימים מיום קבלת הדוח . ישנן 2 דרכים להגיש בקשה להישפט :
א. להיכנס לאתר האינטרנט של משטרת ישראל ולהגיש את הבקשה באופן מקוון באתר: מרכז פניות נהגים ארצי
ב. מצורף לדוח ספח שחובה למלא, לתלוש ולשלוח לכתובת של מרכז פניות נהגים של משטרת ישראל. הכתובת מצויה בתשובה לשאלה 2.
חשוב: את הבקשה חובה לשלוח רק את הספח בדואר רשום תוך 90 ימים מיום קבלת הדוח, חובה עליכם לשמור את כל ההעתקים ברשותכם כולל אישור שליחת המכתב בדואר רשום.
במקרה כזה ניתן לשלוח מכתב למרכז פניות נהגים (כתובת בתשובה לשאלה 2) למכתב חובה לצרף: תצהיר של נהג שבעת העבירה נהג ברכב (שהוא מודה שנהג ומצהיר על כך, אין חובה שתצהיר יהיה בפני עורך דין) – צילום הדוח – צילום רישיון הנהיגה של מי שנהג בפועל + תצהיר של בעל הרכב שבעת העבירה הוא לא נהג ברכב אלא האדם שמצהיר על כך.
חשוב : את הבקשה חובה לשלוח בדואר רשום תוך 90 ימים מיום קבלת הדוח, חובה עליכם לשמור את כל ההעתקים ברשותכם כולל אישור שליחת המכתב בדואר רשום.
ייתכן מצב כזה רק אם מכרתם את הרכב ולא ביצעתם העברת בעלות כנדרש על פי חוק או ביצעתן העברת בעלות באיחור. במקרה כזה ניתן לשלוח מכתב בקשה להסבה למרכז פניות נהגים (הכתובת מצויה בתשובה לשאלה 2) ו לצרף למכתב את חוזה המכירה + מכתב מטעמכם ובו נסיבות המקרה ובקשה להסב על שם בעל הרכב שרכש מכם את הרכב.
מומלץ לאתר את האדם שרכש מכם את הרכב, לקבל ממנו תצהיר שמאשר את הדברים ושהוא מודה שאכן הרכב היה ברשותו בעת ביצוע העבירה. כמוכן לבצע העברת בעלות מיידית וללא דיחוי כדי למנוע הישנות מקרים אלה.
חשוב : כאמור את הבקשה חובה לשלוח בדואר רשום תוך 90 ימים מיום קבלת הדוח, חובה עליכם לשמור את כל ההעתקים ברשותכם כולל אישור שליחת המכתב בדואר רשום.
במקרה זה קיימות 2 אפשרויות:
א. ניתן לפעול על פי התשובה שבשאלה 10
ב. להמתין למועד המשפט ולגשת יחד עם האדם שביצע את העבירה לבית המשפט ובאמצעות התובע המשטרתי להעביר את ההזמנה למשפט על שמו.
קיימות 2 אפשרויות:
א. ניתן להגיש פניה למרכז פניות נהגים של משטרה ישראל (הכתובת מצויה בתשובה לשאלה 2) ולבקש לקבל את הצילום
ב. להגיש בקשה להישפט ולפני מועד המשפט לפנות לתביעות תעבורה בהתאם למקום שבו בוצעה העבירה ולבקש לקבל את הראיות שקיימות בידי המשטרה.
ראה תשובה לשאלה 13.
ניתן לפנות למרכז פניות נהגים (הכתובת מצויה בתשובה לשאלה 2) ולבקש לשחזר את הדוח בדואר רשום .
חשוב: את הבקשה חובה לשלוח בדואר רשום תוך 90 ימים מיום קבלת הדוח, חובה עליכם לשמור העתק מהבקשה ברשותכם כולל אישור שליחת המכתב בדואר רשום.
ייתכן מצב כזה כאשר ישנן טעויות ברישומי משטרה ישראל . במקרה כזה עליכם לצלם את רישיון הרכב ובו בקשה לבטל את הדוח תוך 30 ימים מיום קבלת הדוח ולשלוח בדואר רשום למרכז פניות נהגים של משטרת ישראל. (הכתובת מצויה בתשובה לשאלה 2)
חשוב : את הבקשה חובה לשלוח בדואר רשום תוך 30 ימים מיום קבלת הדוח, חובה עליכם לשמור העתק מהבקשה ברשותכם כולל אישור שליחת המכתב בדואר רשום.
קיימות מספר אפשרויות:
א. להתקשר למשרד הרישוי לטלפון 5678* ולבקש לשלוח לכם בדואר את תדפיס הניקוד ובו פרטים על מספר הנקודות הקיימות לחובתכם.
ב. לפנות לסניף של משרד הרישוי הקרוב למקום מגוריכם ולבקש תדפיס ניקוד.
ג. קיימים סניפי סופר פארם שבהם מוצבים מכשירי "כספומט" מטעם משרד הרישוי שניתן לגשת אליהם ובאמצעות שימוש בכרטיס האשראי להוציא תדפיס ניקוד.
לשאלות בנושא שיטת הניקוד ניתן לקרוא מאמר מפורט יותר: כמה נקודות זה שלילה
ניתן לפנות לתחנת המשטרה הקרובה למקום מגוריכם (עם תעודת זהות ורישיון נהיגה) ולבקש גיליון הרשעות תעבורה. השירות הוא ללא עלות.
על פי חוק קיימת חובה להתייצב למשפט במקום ובמועד שבו נקבע. אי הגעה למשפט עלולה להביא לסנקציות כנגדכם בדמות של שפיטה בהעדר או צו הבאה. אם אינכם מעוניינים להגיע קיימת אפשרות למנות עורך דין שייתן לכם ייצוג במועד שנקבע.
פעולה זו מומלצת אך ורק כאשר אדם מתכוון להודות בביצוע עבירה ולטעון לעונש (כאשר בתי המשפט נמצאים במחוזות שונים). זאת משום שאחד התנאים להעביר דיון מבית למשפט לבית משפט הוא הודאה בביצוע העבירה וכאשר אדם מודה בביצוע העבירה אין ביכולתו לנהל משא ומתן להגעה להסדר או לנהל דיון להוכחת חפותו. את הבקשה מגישים לנשיא בית המשפט העליון בצירוף מסמכים ונימוקים ענייניים ורלוונטיים.
במקרה של תאונת דרכים עם נפגעים קיימת חובת דיווח למשטרה מיד לאחר התאונה ולהמתין במקום מבלי להזיז את הרכב ממקומו עד הגעת שוטרים למקום התאונה. במקרה של תאונת דרכים ללא נפגעים חובה להזיז את הרכב ממקום התאונה למקום בטוח ולהחליף פרטים עם נהג הרכב שנפגע ולדווח לסוכן הביטוח על פרטי המקרה. במידה ופגעתם ברכב ללא בעלים במקום עליכם להשאיר את פרטיכם על הרכב הנפגע במקום בולט ולפנות תוך 24 שעות לתחנת משטרה ולדווח על המקרה.
חשוב: בכל מקרה של תאונת דרכים (עם או ללא נפגעים) מומלץ מאד במיידי לפנות לעו"ד תעבורה מומחה לקבל ייעוץ כיצד עליכם לנהוג כדי לשמור על רישיון הנהיגה שלכם ולמנוע נזקים כלכליים מיותרים. (הפנייה מומלצת לפני מסירת עדות במשטרה או מתן הודעה לסוכן הביטוח)
טלפון לייעוץ : 050-2266882 – עו"ד גל מוטאי
התשובה תלויה בסוג התאונה, עוצמתה ורמת האשם שלך כנהג שמעורב בתאונה. במקרה זה מומלץ לפנות מידית לעורך דין מומחה תעבורה לקבלת ייעוץ כיצד להתנהג. הפניה מומלצת לפני מסירת עדות למשטרת ישראל או לסוכן הביטוח.
טלפון לייעוץ : 050-2266882 – עו"ד גל מוטאי
ראה תשובה לשאלה 21.
הכנסת כתובת לתוכנת הניווט חייבת להתבצע לפני תחילת הנסיעה. לאחר מכן ניתן להיעזר בתכונת הניווט לצורך הגעה ממקום למקום ואין בכך עבירה.
התשובה תלויה בסוג העבירה שבה אתם מואשמים. במקרה של עבירה קלה שאין בצידה דרישת מאסר בפועל, ייתכן "משפט בהעדר הנאשם" ובדרך כלל ענישה מחמירה יותר אילו הייתם מגיעים למשפט. במקרה של עבירה חמורה שקיימת בצידה דרישת מאסר בפועל או על תנאי, בית המשפט עשוי להוציא צו הבאה כנגדכם.
ניתן לפנות ליחידת החקירה באותה תחנת המשטרה שבה התנהלה החקירה ולקבל מהם דיווח על מצב התיק וההתפתחות בחקירה.